Turkiska fascister till angrepp mot flygbladsutdelare

Den 23 april angreps sex flygbladsutdelare från Bojkotta Turkiet-kommittén i Malmö av turkiska ungdomar som förklarade sig vara sympatisörer till det turkiska fascistpartiet. Ingen blev skadad. Kommittén förbereder nu en protestmanifestation till försvar för yttrandefriheten.

Det är inte första gången det blir oroligt där kampanjens flygbladsutdelare står uppställda utanför Fritidsresors butik på gågatan mitt i Malmö: turkar med fascistsympatier brukar ge fritt utlopp åt sitt missnöje och sin ilska. Men det här är det hittills värsta som har inträffat under de 13 månader kampanjen har pågått.

Flygbladsutdelarna hade inte varit på plats i mer än en halvtimme när de turkiska fascisterna började dyka upp. De kom i gäng på fyra-fem, sprang snabbt fram mot kampanjdeltagarna, tittade hastigt på materialet och började sedan skrika i högan sky. - Texten på flygbladen var felaktig, menade de. Verkligheten såg inte alls ut som flygbladet beskrev den. Hade flygbladsutdelarna förresten själva någonsin varit i Turkiet? Vad hade flygbladsutdelarna för rätt att stå där och prata skit om Turkiet? - Om de inte passade sig, så skulle de få se på annat...

Nästa nationalturk som dök upp var mindre pratsam. Han slet åt sig flygbladen och slängde iväg dem bortåt gatan. "Det är mitt land", skrek han. "Det är mitt land! Fattar ni?!". Med en spark fällde han affischbocken till marken och ville sedan ha med sig kampanjens banderoll, en banderoll som uppmanar malmöborna att inte resa till Turkiet. "Jag ska ha den", skrek turken. "Fattar ni?! Jag går inte härifrån om jag inte får den!".

I en paus i angreppen bestämde sig kampanjdeltagarna för att avbryta aktionen. De hade sedan fascistturkar i hälarna på sin väg genom Malmös innerstad och kunde inte freda sig förrän en polispatrull plötsligt uppenbarade sig och beskyllde de flyende för att ha försökt "paråka på cykel"! Till all lycka blev ingen skadad. Denna gången!

De här händelserna inträffade fredagen den 23 april. Ungefär samtidigt rapporterade malmötidningarna om en incident utanför en av stadens gymnasieskolor. En kurdisk skolflicka hade blivit angripen av fem äldre turkiska flickor som noga deklarerade att de handlade av politiska motiv. Turkarna hade kniv och hotade sitt offer till livet, men den kurdiska flickan lyckades värja sig och kom undan med förskräckelsen.

När allt detta inträffade var det bara en knapp vecka sedan det senast var parlamentsval i Turkiet.

Valet blev en stor framgång för det fascistiska MHP - Det nationella aktionspartiet. Som blev det näst största i parlamentet med 130 av 550 platser. När detta skrivs pågår fortfarande förhandlingar om hur den nya regeringen ska se ut. Förhandlingarna leds av den förre premiärministern Bülent Ecevit, vars "socialdemokratiska" DSP blev största parti. Svenska "liberala" och andra medier rapporterar nu utan större tecken på missnöje att även fascisterna kan komma att ingå i den nya socialdemokratiskt ledda regeringen i Turkiet.

Jag frågar nu: var det någon som trodde att de turkiska fascisternas framgångar inte skulle bli kännbara även här i Sverige? Ja, här har denna eventuella någon i så fall något att bita i.

Man har inte lyckats utröna om malmöturkarnas aggression var planerad och ett uttryck för en högre grad av organisering än vad som tidigare har varit fallet. Men det är ingen särskilt djärv slutsats att MHPs framgångar har fått de unga fascistanhängarna i Malmö att känna sig extra fosterländska och på offensiven. Känt är att MHPs avdelning för terror och gatuvåld sedan 70-talet, De Grå vargarna, finns även i Sverige. Norrskensflamman avslöjade för några år sedan en turkisk socialdemokrat och kommunpolitiker i Stockholmsområdet som just ombud för De Grå vargarna. Det har också gått rykten om att organisationen vid flera tillfällen har försökt få fotfäste i Malmö. Händelserna i Malmö bör väl närmast betraktas som ett tecken på att gråvargarnas rekryteringsförsök inte nödvändigtvis kommer att vara förgäves i fortsättningen. I den här affären finns alltså åtskilligt att sätta i gång att arbeta med, inte bara för dem som har klart för sig hur illa det är ställt i Turkiet eller som har tagit ställning i kurdfrågan utan också för dem som vill hålla gatorna fria från fascister.

SKP-Malmö är såsom SKP i Stockholm och på andra ställen i landet - med i och stödjer Bojkotta Turkiet-kommittén och flygbladskampanjen på gågatan i Malmö. Kamrater som vill ansluta sig till eller stödja Bojkotta Turkiet-kampanjen kan med fördel sätta sig i kontakt med partiets malmöavdelning.

Kommittén förbereder i dagarna en manifestation under parollen: "Mot förtrycket i Turkiet - för yttrandefriheten på Malmös gator". Hur manifestationen avlöper ska jag be att få rapportera om i nästa nummer av Riktpunkt.

Mats Loman

På tal om folkmord:

Den turkiska regimen har i sitt korståg mot det kurdiska folket mördat 46 000 människor och utplånat tusentals byar.

Visa din solidaritet med det kurdiska folkets kamp för överlevnad och mänskliga och demokratiska rättigheter!

Res ej till Turkiet!

Bojkotta turkiska varor!

RIKTPUNKT NR:7