Till minne av Maj Bredel

Många lyssnade till hennes röst i etern under andra världskriget. Det var Maj bakom anropet Här är Moskva och det var hon och Sixten von Jägerfeldt som var redaktörer och nyhetsuppläsare. De svenskspråkiga sändningarna från Radio Moskva gav den direktinformation om krigshändelserna som kändes livsnödvändiga att få. Någon har berättat att föräldrarna satte nålar i radioapparatens tygklädda membran intill skalan för att markera rätt våglängd.
Maj Olsson föddes 1914 som dotter till en elektriker som flyttade med sin familj till Stockholm. ”Far har elektrifierat Södertörn”, lär hon ha sagt. Hon växte upp i Klarakvarteren och lekte barndomslekar runt Stockholms Centralstation. Hon blev ”Vackra Maj” och ungkommunist och gick 1934 till Sovjetunionen för att utbilda sig. Där träffade hon senare den tyske kommunisten Willi Bredel som flytt från ett tyskt koncentrationsläger till Sovjetunionen och deltagit Spanska inbördeskriget som kommissarie i Thälmannbataljonen. Vid fronten i Stalingrad låg han i skyttegraven och uppmanade med megafon de tyska soldaterna att desertera för att göra slut på kriget och rädda sina liv. Från att i sin ungdom ha varit svarvare och redaktör för en kommunistisk tidning i Hamburg deltog Willi Bredel efter kriget och återkomsten till Tyskland aktivt i DDR:s tillblivelse och blev en av landets främsta författare. Maj följde honom först till Mecklenburg och sedan till Berlin och var under ett antal år chefredaktör för Radio Berlin Internationals svenska sändningar.
I fall att en människa kan ha tre hemländer så hade internationalisten Maj Bredel detta. Hennes och makens grav finns på socialisternas minnesplats i Berlin-Friedrichsfelde.
Barbara Bädefors