60 år sedan bombningarna av Hiroshima och Nagasaki
Inga fler Hibakusha - offer för atombomber

Under 16:e världsungdomsfestivalen genomfördes många möten, seminarium och workshops. Ett av alla dessa var en konferans på temat ”60 år efter Hiroshima och Nagasaki.
Kampen för en trygg och fredlig värld, fri från kärnvapen fortsätter.”
En inbjuden gäst fanns på plats för att delta i konferasen, Ohashi som var 12 år när bomberna över Hiroshima och Nagasaki fälldes.
Vi publicerar här ett tal framfört av Herr Ohashi på Universidad Bolivariana De Venezuela, Venezuelas Bolivarianska Universitet den 13 augusti.

Hej, jag är Ohashi från Hiroshima, Japan.
Jag tackar er för att ni gett mig möjligheten att tala här och jag är glad över att få vara här med er. Det här året så är det 60 år sedan min hemstad Hiroshima utsattes för atombombning. Just innan jag lämnade Japan så gick jag med överlevande från atombombningarna för att demonstrera under parollen, ”Inget mer Hiroshima och Nagasaki”.
Året 1945 så fälldes bomberna, Hiroshima drabbades den 6 augusti och Nagasaki den 9. Städerna förstördes omedelbart av sprängningarna och den radioaktiva strålningen. I nästa ögonblick så hade Hiroshima och Nagasaki förvandlats till spökstäder. Temperaturen i sprängningarnas hypocenter steg till 4-5000 grader, lika hett som solens yta. Människor brändes ihjäl likt man bränner träkol. Låt mig citera en överlevande, vad denna bevittnat: ”Vad jag minns är folk med röd, sönderbränd hud, hängandes likt trasor från armarna stapplandes framåt likt spöken. Deras ögon hade pressats ut från sina hålor, fortfarande fästa
så hängde de ned, vissa 30 centimeter. Det var ett rent helvete.”
Deras värdighet var fullständigt berövat av atombomberna. De som befann sig längre bort blev utsatta för den osynliga strålningen – hår föll bort, blod rann från hålorna där tänderna suttit, på deras väg mot en säker död. Det året så dog 150 000 i Hiroshima och 80 000 i Nagasaki, sammanlagt omkom 230 000 människor på grund av bomberna och dess efterverkningar.
Till idag så har jag tagit med mig några bilder, ta och titta på dem sedan. I 60 år så har överlevande från atombombningarna fått lida av efterverkningarna och fått utstå rädsla för att bli sjuk av strålningen. Dessutom så har de fått utstå ett diskriminerande bemötande från samhället. Under efterkrigstiden så har både USA:s och Japans regeringar försökt att dölja atombombernas verkningar. Folk har därför fördomar mot de som överlevt atombombningarna.
Nu när USA:s regering deklarerat sin policy som ger dem rätt att använda sig av de vapen som situationen kräver, då även kärnvapen, så ökar återigen anspänningarna. USA:s regering förkastade överenskommelsen om att avskaffa kärnvapen på Översynskonferensen för Ickespridningsavtalet i maj. Men hursomhelst så växer sig vår rörelse för avskaffandet av kärnvapen. De 840 delegaterna som även inkluderade 200 unga personer från Japan deltog i kampanjen för Översynskonferensen för Ickespridningsavtalet i New York. Omkring 40 000 deltog i en fredsmarsch i staden. Många upprop gjordes för avskaffandet av kärnvapen och inte bara av medlemmar från ”Borgmästare och parlamentariker för fred” eller Icke-kärnvapenmakter, utan även från de länder som tillhör olika militära allianser. I Japan så höll vi, ”Världsfredsmötet” i Hiroshima den 4 augusti och i Nagasaki den 8. Mötena hölls i en känsla av solidaritet. Många delegater från Japan, Frankrike, Tyskland, USA, Sydkorea och Indien träffades och tog ett kraftfullt beslut att uppmana till folkligt engagemang och till att genomföra en mängd olika aktiviteter för att göra detta till fredens århundrade.
En överlevande efter atombomben sade:
”Jag har lidit av atombomben för mycket. Jag vill inte att någon skall behöva uppleva samma saker som jag gjort. Men trots det så känner jag ett agg mot de som släppte bomben, men jag vill komma över det och därför engagerar mig i kampen för en kärnvapenfri värld.”
Som den sista generationen som direkt kan ta del av det som offren har bevittnat, så är vi angelägna att lyckas, lika mycket för det som de har upplevt som för deras skildringar.

DYLJ, Japans Demokratiska Ungdomsförbund har konsekvent satt avskaffandet av kärnvapen, som sin huvuduppgift. Vi pådriver och uppmanar den japanska regeringen att ändra på sin utrikespolitik för att bli de som leder denna rörelse. Avskaffandet av kärnvapen är en allmänt viktig fråga för hela mänskligheten.
Låt oss hålla ihop för en kärnvapenfri värld!